Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Producenci
Sposoby Na Grzyby , suszenie, mrożenie, marynowanie ale jak?? 0

Zbieranie grzybów jest bardzo fajnym sposobem spędzania wolnego czasu, nie dość,że się dotlenimy spacerując w lesie to jeszcze możemy skorzystać z darów jakie daje nam natura.Jednak przed wybraniem się do lasu, warto poczytać trochę na ich temat aby uniknąć przykrej niespodzianki.Istnieją trujące gatunki podobne do tych jadalnych , dlatego warto zabrać ze sobą atlas :)

No ok nazbieraliśmy już cały kosz grzybów , sprawdziliśmy i mamy pewność , że nadają się do zjedzenia no i co teraz? co mamy z nimi zrobić, skoro wiemy , że nie zdołamy je wszystkie zjeść jednego dnia? Sposobów jest kilka, generalnie grzyby zachowują świeżość tylko przez jeden dzień , a z racji na fakt że są to sezonowe "owoce" lasu warto zrobić zapasy na zimę :) Jeżeli mamy zamiar je przetworzyć następnego dnia od razu włóżmy je do lodówki ponieważ w niższej temperaturze zachowają dłużej świeżość.

  1. Suszenie grzybów:

    Przed suszeniem powinniśmy grzyby dokładnie oczyścić z piasku , nie należy ich myć !Suszyć grzyby można zarówno zawieszone na nitce jak również rozłożone na materiale.Ususzony poprawnie grzyb powinien być  elastyczny i delikatnie łamliwy.Ususzone grzyby możemy dodawać np. do bigosu, możemy je również przemielić w maszynce lub młynku.W takiej postaci nadają się świetnie do sosu :)
  2. Mrożenie grzybów:

    Najpierw myjemy grzyby zimną wodą, a potem je blanszujemy ( sparzamy wrzątkiem). Po wystudzeniu wkładamy grzyby do zamrażalnika.Po zamrożeniu warto przełożyć je do zamrażalnika.Niektóre grzyby np. kurki powinniśmy najpierw obgotować , aby uniknąć późniejszego gorzkawego smaku.
  3. Duszenie grzybów:

    Jeśli zależy nam na tym aby grzyby "wytrzymały" kilka dni możemy je udusić.Grzyby uduszone na maśle możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w słoiku maksymalnie do tygodnia.

Jeśli interesuje kogoś jak marynować grzyby zachęcam do zapoznania się z materiałem video widocznym pod tym linkiem :

https://www.youtube.com/watch?v=IoTlAUr33L0&t=96s

Jeśli macie jakieś pytania, lub dodatkowe sugestie co do przygotowywania grzybów proszę piszcie w komentarzach :)

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl